Mi a különbség bérlő és az albérlő között? Mi a főbérlő jelentése?

Mi a különbség a bérlő és az albérlő között?
Mi a különbség a bérlő és az albérlő között?

Bérlő az, aki egy lakást vagy csupán annak egy részét (pl. egyik szobáját) közvetlenül a tulajdonostól vesz saját használatra bérbe.

Albérlő az, aki egy lakást vagy annak csupán egy részét (pl. egyik szobáját) nem közvetlenül a tulajdonostól, hanem a lakás bérlőjétől vesz bérbe.

Főbérlő az, aki egy lakást közvetlenül a tulajdonostól vesz bérbe, majd ezt az ingatlant, vagy annak csak egy részét (pl. egyik szobáját) harmadik személynek adja bérbe, azaz albérletbe adja a lakást.

Hétköznapi használatban általánossá vált, hogy minden bérbe adott lakást albérletnek és minden lakásbérlőt albérlőnek, a bérbeadó tulajdonost pedig főbérlőnek nevezzük. A fogalmak keverése különösebb problémát nem okoz, mivel a bérlakáspiacon csak elvétve akad “valódi” albérlet vagy valódi albérlő. A hosszú távú bérbeadásra szinte egyáltalán nem jellemző az ami a rövid távú bérbeadásnál (Pl.: Airbnb) már elég gyakori, hogy a tulajdonos nem annak adja ki a lakását aki azt majd ténylegesen lakja, hanem egy olyan bérlővel (általában cég) köt bérleti szerződést, aki rövid távra (akár csak 1 – 2 napra) üzletszerűen adja bérbe a lakást.

 

About CSIGABIGA.HU 13 Articles
Budapesti lakások bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozunk.